Everest – Q & A

Spørgsmål, om mit kommende Everest projekt, besvares her.

Hvornår tager du afsted igen?

Det er fastlagt, at mit fjerde forsøg på at bestige Everest uden iltflasker kommer til at finde sted i foråret 2015. Det afhænger af, hvornår jeg får samlet sponsorstøtten til projektet, der har en samlet omkostning på mellem 150.000 og 200.000 DKK.

Hvorfor vil du bestige Everest uden ilt, når det er meget nemmere med?

Det er meget lettere at bestige Everest med iltflasker, helt sikkert. Men hvis jeg nåede toppen med iltflasker, ville jeg med sikkerhed ikke være tilfreds med det. For mig ville det virke som om, det ikke helt var mig selv, der havde gjort bestigningen. Der var et hjælpemiddel i brug, som jeg ikke ville bruge på andre bjerge og som jeg derfor heller ikke vil bruge på Everest.

Everest skulle jo også gerne være en yderligere udfordring for mig. Hvis man bruger ilt reducerer man virkningen af den lave iltmængde. Virkningen er så kraftig, at højden af Everest reelt reduceres med omkring 1500 meter. Iltmæssigt set svarer en bestigning af Everest med iltflasker dermed til at bestige et mellem 7000 og 7500 meter højt bjerg. Det er i sig selv en stor udfordring for mange, men for mig, der har været på toppen af to bjerge over 8000 meter uden brug af kunstige hjælpemidler såsom iltflasker, vil det være at reducere udfordringen til noget, der er lavere end Everest. Altså ikke ønskværdigt og ikke den udfordring, som jeg ser frem mod.