Gasherbrum – De smukke bjerge

Efter at have besteget Broad Peak i Karakoram bjergene i det vestlige Himalaya i 1994, trekkede vi ud fra den centrale del af bjergområdet via et højt pas, Ghondogora La. Her skuede vi ud over store dele af det meget koncentrerede bjergområde. Nogle bjerge, som i særlig høj grad fangede vores opmærksomhed var Gasherbrum gruppen, som indeholder i alt seks separate bjerge hvoraf de to højeste begge hører til i 8-tusind meters ligaen, og de resterende alle er over 7000 meter.

Gasherbrum gruppen, som vi så dem kort før vi passerede Ghondogora La i 1994. De fire højeste er fra venstre Gasherbrum IV, Gasherbrum III, Gasherbrum II og Gasherbrum I (8068 meter).

Vi talte ikke sammen om det på det tidspunkt, men da vi nogle år senere efter en dramatisk ekspedition til Everest i 1996 skulle vælge et nyt mål, så var det klart, at Gasherbrum var en åbenlys favorit. Og sådan blev det, da vi i 1998 tog afsted til Karakoram igen.

Det blev en succesfuld men også dramatisk ekspedition. Ikke at vi selv var ramt af drama, men der udspillede sig begivenheder, som vi delvist var med til at forårsage, uden at vi dog kunne gøre noget ved det.

Gasherbrum I set fra første lejr på bjerget. Bemærk lavinen, der har løbet ned over et snefelt højt på bjerget og nu falder over væggen nedenfor.

Denne bog en en samling af ekspeditionsdeltagernes dagbøger, rammesat, illustreret og udgivet af Bo Belvedere Christensen i 2010.

Hvis du gerne vil læse denne bog, så kan den fås direkte fra forlagets online boghandel, hvis du bruger nedenstående link. Her kan du også søge den som e-bog, hvis det er bedre for dig.