Klatring i Peru – På udfordrende tinder i Andesbjergene

Andeskæden i Sydamerika går gennem hele Peru fra nord til syd. En af de mest koncentrerede bjergområder er Cordillera Blanca, hvor Perus højeste Nevado Huascaran og mange andre udfordrende og svært bestegne tinder findes. Dette bjergområde samt det sydfor liggende Cordillera Huayhuash besøgte en lille dansk ekspedition for at udfordre nogle af de smukke, store bjerge. Det blev til både succes og drama og en masse lærdom om de belastninger højder op til næsten 7000 påvirker det menneskelige legeme.

For mig var denne ekspedition med til at definere mig som bjergbestiger i højere grad end som sports- og Alpeklatrer, hvor meget jeg end også holder af den slags klatring. Jeg fandt ud af, hvor meget jeg fandt ind til det, der definerer mig som menneske, gennem den lange eksponering til stor natur og daglige udfordringer for såvel fysik som mental styrke.

Derfor står denne ekspedition og dokumentationen af den også som en hovedmilepæl i vejen til at blive den, jeg er i dag. Jeg tænker tilbage på den tid, jeg tilbragte med Niels Ole Bernsen både i Andesbjergene men også andre steder, med en kende vemod. Det var en meget givende læreproces jeg var igennem, og den tid, hvor jeg næsten dagligt kunne opdage noget nyt om mig selv eller den måde, jeg håndterede udfordringer på, var en totalt tilfredsstillende oplevelse.

På vej mod en af vores akklimatiseringstoppe, det 5760 meter høje Nevada Pisco, har vi Huascaran liggende i baggrunden. Det er et af vores hovedmål. Den mørke klippetop nærmest er Huascaran Norte, der er den mindre af de to toppe på bjerget, den bagvedliggende snedækkede top er Huascaran Sur, der er hovedtoppen med sine 6768 meter.

Jeg har alle dage dokumenteret mine oplevelser i omfattende dagbøger og i billeder, dette gælder også for denne ekspedition. Dette materiale fandt jeg frem i 2011, da jeg allerede havde øvet mig med at producere en del andre bøger. De sindsygt højt opløste billeder, som jeg kunne skanne fra de 6×6 og 6×7 billeder, jeg havde optaget på ekspeditionen, var til god støtte for den tekst, jeg skrev ud fra min dagbog. Det er så blevet til denne bog, som jeg udgave på forlaget Books on Demand.

Hvis du har fået lyst til at læse denne bog, så kan du købe den via linket til BoDs online boghandel nedenfor. Her kan du også finde den i e-bogs udgave, hvis det passer dig bedre. Hvis du vælger at anskaffe bogen, ønsker jeg dig god læsning og siger tak støtten.