Kalkuleret risiko

Risikostrategi
I de fleste sammenhænge i vores liv betyder den risiko, vi løber, noget for, hvor rigt livet efterfølgende bliver. I et liv som bjergbestiger betyder den rigtige risikostrategi forskellen mellem liv og død. I mindre ekstreme tilfælde er det måske forskellen på om du kommer uskadt hjem eller om du må leve resten af livet med mén.
Som ekspeditionsleder har man ansvaret for andre menneskers ve og vel. For mange udenforstående er succes kun ensbetydende med, at nå toppen, men gennem 30+ år med bjerge som en vigtig som en vigtig del af mit liv, har jeg erfaret, at succes i lige så høj grad er at få alle helskindede med hjem. Dermed skal jeg vide hvornår tidspunktet er forpasset, hvornår forholdene er for risikable og hvornår succes er ensbetydende med at vende om for at sikre, vi kommer uskadt hjem. Men en vis risiko, vil det altid være nødvendigt at løbe. Men den skal være nøje kalkuleret.
På en ekspedition til verdens højeste bjerge skal der være respekt for naturkræfterne lige til det sidste. For tit er det set, at bjergbestigere har haft stor succes og har troet de nærmest var uovervindelige. Det er en farlig tankegang, der hurtigt kan føre til den helt store ulykke. Der skal tværtimod være fokus på sikkerheden lige til det sidste, for i kampen mod naturforholdene, kan vi hurtigt blive de mindste.
Jeg har to primære motto’er som bygger på ovenstående erfaringer:

”Bjerget  er der også til næste år, hvis du agerer klogt, så er du også – og kan forsøge igen”

”Bjerget har altid det sidste ord”

Planlægning og detaljeorientering
For at kunne leve op til min risikostrategi –

”succes er at komme helskindet hjem og har vi toppen med i bagagen, så er det er det bare ekstra bonus”

– så skal meget være planlagt til den mindste detalje på forhånd.
Jeg skal som ekspeditionsleder vide og rådgive omkring udstyr, fødevarer, træning, sponsorsøgning og meget andet for at deltagerne kan have en fair chance for succes.
En af de mest kendte bjergbestigere nogensinde, Reinhold Messner, udtalte en gang:

”Det er antallet af tændstikker, der er afgørende for succes …”

Hvad denne udtalelse slutter med vil jeg vente med at afsløre til under mit foredrag, men det siger jo noget om den nødvendige detaljefokus.
Bjergbestigning på de højeste tinder er ikke

”a piece of cake”

selv om Edmund Hillary, førstebestigeren af Mt. Everest, blev misforstået til at have sagt det om toppen af verdens højeste bjerg. Hvorfor han blev misforstået i den grad, vil mit foredrag også afsløre.

Det vil fremgå med al tydelighed, at bjergbestigning på Himalaya giganterne er lige på kanten af, hvad det menneskelige legeme kan klare. Under de betingelser skal vi træffe vigtige beslutninger og løbe en nøje kalkuleret risiko. For at lykkes skal alt være planlagt ned til mindste detalje, og alligevel skal vi være parat til at ændre planen, så snart det viser sig, at den ikke holder.

Kan du genkende nogle af disse parametre fra din hverdag? Så vil du nok nyde at høre foredraget og vil kunne trække rigtig mange paraller – og bedst af alt få nogle ideer til nogle nye løsninger på udfordringer i dit arbejdsliv eller privat.

Foredrag kan bookes hos Bo Belvedere Christensen på bbc (at) k2-adventure.dk eller ring og få en snak om dit konkrete behov på telefon (+45) 40258345. Glæder mig til nye foredragsudfordringer 🙂