Mont Blanc – bogen om

Ny revideret udgave af Mont Blanc bogen

Arnold Busch har købt restoplaget af Mont Blanc bogen, som den så ud på Gyldendals forlag, og jeg har solgt alle mine eksemplarer. Jeg fik af Gyldendal lov til at overtage rettighederne til bogen og kunne derfor færdiggøre arbejdet med en ny udgave. Der er kommet nye afsnit til, andre afsnit er revideret som følge af de ændringer,  der er sket pga. global opvarmning, og der er rettet en del fejl.


Første udgave af “Mont Blanc, vejen til toppen af Europa” udkom d. 9.september 2013. Denne udgave er måske stadig tilgængelig hos Arnold Busch, men den nye udgave er væsentligt forbedret. Faktisk så min tidligere forlægger hos Gyldendal den nye bog og udbrød, “den er jo meget flottere end den udgave, vi udgave på Gyldendal.” Det må da borge for kvaliteten.

Herunder kan du bestille bogen, læse eller finde links til anmeldelser af den oprindelige bog samt læse nogle korte uddrag fra bogen. Bogen er vokset en smule i omfang fra 277 sider til 300 sider, og der er ligeledes kommet en del nye billeder i.

Du kan enten bestille bogen via forlaget Books on Demand, fra Saxo online eller købe den direkte signeret af forfatteren. Sidstnævnte sker ved at sende en mail til Bo Belvedere med oplysning om antal og adresse bogen (bøgerne) skal sendes til. Pris hos forfatteren 300.- incl. forsendelse i Danmark. På Books on Demand kan du i øvrigt også bestille e-bogs udgaven, hvis du hellere vil læse den på den form. Prisen for e-bogen er 109 kroner.

Forsiden til min bog om Mont Blanc

Forsiden til min bog om Mont Blanc

Foranmeldelsen til den beskrev den således:

Bogen om Mont Blanc er en forrygende blanding af nervepirrende adventure og kulturhistorisk masterclass. Bo Belvedere er en af Danmarks mest erfarne bjergbestigere og samtidig en gudsbenådet formidler. Vi får egne oplevelser fra forfatterens bestigninger af det ikoniske bjerg og samtidig udrulles hele bjergets og områdets historiske betydning. Illustreret med forfatterens egne unikke fotos.

Bogen har fået nogle fine anmeldelser f.eks.

Tryk på linkene for at læse mere.

Anmeldelse i Dansk Bjerg og Klatreklubs medlemsblad

Af Henrik Ljunggreen.

“Normalt er jeg ikke meget for at læse anmeldelser, de passer som regel ikke ind i min smag, og er det noget med 5 stjerner, så kan man være sikker på at det er en fyldestgørende beskrivelse af en række begivenheder i en persons liv og sandsynligvis også på fransk.

Denne bog er ikke bare en bog om Mont Blanc’s historie, men også en personlig fortælling om oplevelser på og omkring dette bjerg på godt og ondt. Den fortæller om et ellers velbeskrevet kapitel i klatrehistorien på en ny og spændene måde med nye facetter, som gør, at selv om man kender til Mont Blanc´s historie og måske har læst en eller flere af de utallige bøger, der allerede findes, så har denne bog nogle ekstra dimensioner i baglommen.

Først og vigtigst, har bogen et meget personligt præg med forfatterens egne beretninger om ture til toppen, om venner og oplevelser, som gør at læsningen aldrig udelukkende bliver historisk fakta. Den blander historie ind i oplevelserne og på den måde bliver den ikke endnu en bog i rækken, men giver på en personlig måde, en masse viden og spændende fortællinger om Mont Blanc.

Dernæst er bogen en komplet guide til alle dem, der har lyst til at prøve kræfter med Mont Blanc. Den indeholder alle de informationer, man behøver til første forsøg, med beskrivelser af ruter, udstyr og gode råd til at bestige bjerget. ”Forslag til akklimatiserings tur ”, ”på egen hånd eller med professionel Guide” og ”træning til bjerget”, er alle emner, der berøres. Der ud over er der alle de lavpraktiske informationer som telefonnumre og mailadresser til hyttebestilling, vejr forhold, pakkelister og meget meget mere. Et must for alle der planlægger at bestige Mont Blanc.

Skøn læsning til de kolde vinteraftener, som inspiration eller planlægning til næste sommer projekt eller bare som hygge. Så en stjerne for en fyldestgørende beskrivelse af en vigtig del af bjergbestigningens historie. En stjerne for en anderledes indgangsvinkel til en bog om Mont Blanc. En stjerne for fantastiske personlige beretninger fra alperne. En stjerne for alle de side informationer man får via de små fakta-bokse og en ekstra stjerne fordi den ikke er på fransk.”

*****

Den oprindelige udgave af bogen var på 277 sider i hardback udgave og kostede 349,95 (vejl.) Anmeldt af Henrik Ljunggreen

Uddrag fra forordet

Bogen vil fortælle om de mange veje til toppen af bjerget og de mennesker, der – tit med livet som indsats – åbnede disse muligheder for os andre. Det er ikke alle ruterne til toppen, der er relevante for flertallet af klatrere, men jeg ønsker samtidigt at give et indblik i bjergets samlede historie og den utrolige vilje, som har ført nogle mennesker til sejr over elementerne, men desværre også sommetider har ført til katastrofale hændelser. Det er en dramatisk historie, men også en historie om smukke oplevelser og fascinationen ved bjergene. Derfor, trods de mange ruter op ad Mont Blanc som beskrives, skal du skal ikke betragte bogen som en traditionel guidebog. Det er historierne bag, som har været de vigtigste for mig at viderebringe, både mine egne historier og bjergets historie.

Uddrag fra indledningen

Mont Blanc kan på klare dage kan ses helt fra Lyon i Rhône dalen og fra Dijon. Det står stort og massivt som en kullisse bag storbyen Geneve. Bjergene har derfor så langt tilbage, at det fortaber sig i historien fascineret dem, som betragtede dem.

Så tidligt som i 1444 ses Mont Blanc i maleren Conrad Witz værk, ”The Miraculous Draught of Fishes.” Men det er først ret sent i historien, at Mont Blanc får sit navn, og man bliver opmærksom på, at det måske er Alpernes højeste bjerg. Mont Blanc massivet får betegnelser såsom ”Alpes Cornues” (de hornede Alper), ”Alpes Chenues” (de snedækkede Alper) og endog ”Le Mont Maudite” (de fordømte Alper). Men de enkelte bjerge får ikke navne i disse beskrivelser og afbildninger, de fremstår som smukke om end anonyme.

Uddrag fra afslutningen af min første tur på Mont Blanc

I lang tid lykkes det at finde sporet igen og igen, efter vi ellers tror vi har tabt det. Men til sidst er vi på egen hånd. Jeg forsøger at kigge fremad og finde et sted, hvor vi kan komme ud til kanten af gletscheren. Men vi må stadig krydse lidt frem og tilbage, før det ser ud til at lykkes. Det første sted vi når kanten, er den dog alt for høj og stejl til at komme ned ad. Jeg bliver lidt modløs, men heldigvis har Lene en god periode, og giver mig troen på at det lykkes tilbage.

Vi kæmper videre med at finde en vej, mens lyset forsvinder hurtigere, end vi bryder os om. Men så lykkes det. Et stykke længere nede ad gletscheren træder vi i det sidste lys ned ad en lille isryg uden tværspalter. Og et øjeblik senere går vi ind på en lille, men tydelig sti ned ad morænen. Spændingen har været hård ved os her til sidst, selv om vi ikke har talt om det, har vi begge været klar over, at vi var tæt på at ende med at skulle sidde natten ud her på isen.

Lene sætter sig og græder i en blanding af lettelse og træthed, og jeg har også en tåre i øjet af taknemmelighed over vores ualmindeligt heldige escape fra gletscherkaos’et. Jeg sætter mig ved siden af Lene. ”Nu er det bare et spørgsmål om tid. Stien fører hele vejen ned til dalen,” siger jeg trøstende. ”Jamen jeg er næsten færdig af træthed,” er hendes svar.

OK jeg er også godt brugt, men tror nu fuldt og fast på, at vi kommer til at sove i vores eget telt. Jeg var i tvivl, da vi stadig stod på gletscheren og ikke kunne finde vej væk fra den. Der havde jeg billeder i hovedet af os to i en iskold bivuak midt på den vindomsuste gletshcer.